Телефон: 0877 82 44 84

Концепция за ландшафтен дизайн от SUNNY HOMES – недвижими имоти

От в Новини с 0 Comments

Озеленяването на двора е много важна част от  създаването на обща уютна и хармонична атмосфера.  Трябва да се има предвид, че ландшафтният  дизайн е поредица от последователни дейности, насочени към подобряване на имота. Ако дворът ни се намира в къща, която ще използваме само през уикенда , то основната му цел ще бъде да се превърне в кътче за отдих. Първото и най-важно условие е да се определи стила. За да се създаде дори и най-малката пейзажна композиция, е необходим проект.  Той помага за компетентно и красиво разполагане на прилежащата територия към къщата. Ще ви помогне да разкриете пластичността на релефа, да подчертаете отварящите се красиви гледки и да скриете нежелани обекти. В процеса на проектиране е важно да се поддържа баланс между красотата и ползите от ландшафта.

Ето и някой правила: Независимо от големината на парцела, по-добре е да се откажете от строителството на големи масивни постройки, които могат да  засенчат целия двор. Препоръчително е да се редуват  ниски и по-високи композиции. За предпочитане са храсти, подходящи за двор, както и растителни видове, които не изискват много грижи. Те просто ще допълват къта и ще го изпълват със зеленина.

Оградата може да бъде от метал, камък, тухли, ковано желязо, бетон, дърво. Всеки материал има предимства и недостатъци, изборът зависи от стила на градината и нейната функционалност, финансите и личните предпочитания на собствениците. Чудесна алтернатива е ограда под формата на мрежа-рабица, покрай която да се  засадят увивни растения. По цялата  територия на   двора, трябва да се отделят -градина, площадка за отдих и забавление на децата, барбекю, беседка и други кътчета по възможност с  декоративни огради.

 

 

Те могат да се направят от  всеки подходящ материал. Важно е, да се вливат в  цялостната дизайнерска концепция. Препоръчително е в двора  да няма много високи дървета, заради богатата коренова система и красива корона, която формира сянка и възпрепятства реализацията на дизайнерските композиции. Ниските могат да бъдат засадени по групи.

 

 

Все по-голяма популярност придобиват водните конфигурации, които могат да бъдат като естетически детайл или практично решение. Изкуствени водни композиции за градината могат да бъдат фонтани, водни мелници, рекички  или потоци и водопади. Те могат да бъдат направени както от обикновени речни камъни така и от камъни  закупени от магазина. Оформлението на композициите  зависи изцяло от стила и  вкуса на стопанина.

Важен компонент от цялостното оформление са пътеките в градината и тяхното местонахождение  така, че да имате лесен и удобен достъп до всяка точка на градината, където това е необходимо. След като изберете място помислете за настилката. Тя трябва да издържа на сериозни натоварвания, да бъде устойчива на износване, както и на слънце, студ, сняг, вода и температурни колебания. Пътеките  могат да бъдат решени  с камъни, плочи, геотекстилно платно, чакъл, камъчета и други. В процеса на зониране на обекта, е добре да  се  избегне праволинейност.

Така ще си  добавите естетика и естественост на пейзажа. В допълнение, трябва да се направи диаграма на осветлението и окабеляването. Дизайна на  осветителните тела  трябва да бъде съобразен със стилното решение в градината и двора.  Създаването на привлекателен и красив вид на къщата и двора  в комбинация с комфорт и функционалност на съществуващите в него сгради  е основната цел на ландшафтно изкуство.

Share This
About The Author